JB20211029-479.jpg

Over mij

Wie is Myra Hijzen?

'Life is what happens while you're making other plans' is een uitdrukking waar ik volledig achter kan staan. 

Misschien dat ik daarom ook nooit zo van de planning ben geweest als het om mijn loopbaan ging, bijvoorbeeld. 

Ik heb na mijn studie rechten aan de Erasmus Universiteit dan ook verschillende soorten banen gehad. Van personeelsfunctionaris tot directeur bij een kleine welzijnsinstelling. 

Dat past bij mij: iedere stap was het logische gevolg van waar ik op dat moment in mijn leven was. Als het moment dáár was, wist ik welke kant ik op wilde. 

Vanaf het moment dat ik als juridisch medewerker bij Slachtofferhulp Nederland (SHN) werk (alweer 10 jaar) leek het erop dat ik geen ander spoor meer zou gaan bewandelen. 

Dat veranderde echter toen ik eind 2018 in een burn-out terecht kwam. Ik, die altijd sterk was en niet veel dingen uit de weg ging, was plotseling niet eens meer in staat om te werken. Zelfs niet meer in staat om hard te lopen, toen mijn favoriete tijdverdrijf.

Keihard onderuit gehaald door mijn eigen grenzen, die ik dus achteraf gezien veel te lang heb overschreden. 

Gelukkig ben ik na ruim een jaar weer volledig aan het werk gegaan, maar die gedwongen time-out heeft wel zijn sporen nagelaten. Ik ben me inmiddels maar al te goed bewust van het feit dat mijn grenzen ergens anders liggen dan waar ik ze altijd wilde hebben. Het kostte moeite, maar ik heb geaccepteerd dat ik veel vaker 'nee' moet zeggen om overeind te blijven. Sterk zijn is voor mij niet langer alles oppakken, maar veel eerder trouw zijn aan jezelf en weten waar je behoeften en je grenzen liggen. 

Iets anders dat deze periode mij heeft opgeleverd, is de liefde voor buiten, voor de natuur. Ik startte met wandelen en ben daar niet meer mee opgehouden. Ik ben ervan overtuigd dat het wandelen me voor een groot deel uit de burn-out heeft getrokken.


Het begon met een aantal etappes van het Pieterpad, samen met mijn man. Dat pad hopen we ergens in de loop van 2022 uit te lopen. Maar ook liep ik in mijn eentje. Wandeltochten die ik zelf in elkaar zette of bestaande lange afstandswandelingen zoals de Walk of Wisdom en het Twentepad. Ik probeer iedere week een langere wandeling te maken, ergens in een natuurgebied. 

Gaandeweg merkte ik dat ik heel graag méér wilde doen met mijn liefde voor wandelen. Tijdens mijn werk voor SHN was het al een aantal keren voorgekomen dat ik collega's begeleidde. Omdat me dat gevraagd werd, maar zeker ook omdat ik het ontzettend leuk vond. Ik besloot dus het wandelen en begeleiden samen te voegen en ben de opleiding tot wandelcoach gaan volgen bij Het Coach Bureau (Wandelcoaching & Wandelcoach Opleidingen | Het Coach Bureau)

Eind september 2021 mocht ik mij gecertificeerd wandelcoach noemen. 

Het fijnste aan wandelcoaching is dat ik anderen kan meegeven hoe heilzaam de natuur kan zijn als je even wat minder goed in je vel zit. Als ik dan zie dat mensen door de oefeningen stappen zetten die ze zelf niet hadden verwacht, ben ik blij. Ik gun iedereen namelijk ook het inzicht dat zo mooi wordt verwoord door de Amerikaanse denker/schrijver/dichter Ralph Waldo Emerson: 'adopt the pace of nature: her secret is patience'.